Třicetidenní program krásy díl.IV

Druhý krok: Ranní péče

Pro ranní péči o pleť potřebujeme jeden čistící přípravek na obličej a jeden na tělo, pleťové tonikum a jeden pěstící přípravek na obličej a druhý na pokožku těla. Ke sprchování a koupeli jsou dále vhodné aromaterapeutické éterické oleje z rozmarýnu a citrónu, které podporují prokrvení pokožky a oživují tělo i mysl. Pěstící postupy pro ošetření akné a projevů rosacei najdete také v předešlém článku o péči o citlivou pleť.




Čištění pleti:
Při ranním čištění pleti odstraňujeme z povrchu pokožky zbytky látek, které naše kůže během noci vyloučila. V navlhčených dlaních rozetřeme doporučené množství čistícího přípravku a naneseme jej jemně na obličej, poté obličej a ruce důkladně opláchneme teplou vodou nebo pod sprchou.
Vhodný přípravek k čištění pleti obsahuje mandlovou moučku a popřípadě čisté výtažky z úročníku, měsíčku a růže. Měl by být šetrný k pokožce a nevysušovat její povrch.

Sprcha a koupel:
Ke sprchování nebo koupeli používáme sprchový krém nebo přísady s čistícími vlastnostmi, které zachovávají přirozenou vlhkost pokožky. Na lufu můžeme při sprchování nanést několik kapek éterického oleje z rozmarýnu a promasírovat tělo. Soustředíme se hlavně na místa, kde se nacházejí lymfatické uzliny (podpaží, třísla a podkolení jamky), ty se pak lépe prokrví.

Péče o tělo:
Na ochranu pokožky těla nanášíme vysoce kvalitní tělový olej nebo hydratační tělové mléko, nejlépe s obsahem éterických olejů např. z levandule, rozmarýnu, citrónu nebo jehličnanu a s výtažky z léčivých rostlin jeko je arnika. Zklidňující levandule podporuje činnost nervové soustavy a doporučje se v dobách zvýšené zátěže.

Pleťové tonikum:
Po osušení aplikujeme na obličej pleťové tonikum. Vhodné pleťové tonikum se skládá z přírodních esencí a výtažků v biokvalitě. Tonikum připraví pokožku, aby mohla lépe vstřebávat pěstící přípravek.

Denní péče o pleť:
Podle našeho typu pleti volíme odpovídající přípravek, který pokožku chrání a zároveň udržuje vlhkost pokožky v rovnováze. Vhodný denní přípravek by měl mimo jiné obsahovat úročník, vilín, třezalku a měsíček a též olej z pšenice olivy a jojoby. Tyto látky stabilizují suchou, zralou a normální pleť.
Počasí je dalším faktorem, který klade vysoké nároky na naši pokožku. Proto by měla volba přípravku zohledňovat i tento aspekt. V zimě jsou vhodné přípravky s výtažky z ibišku, avokáda, třezalky, květů růže a šípků, která pleť chrání před chladem, větrem a nepříznivým počasím a poskytuje jí zklidňující péči.
Na jaře a během letních měsíců se doporučují přípravky, jejichž složení zahrnuje výtažky z kdoulových semínek, ibišku a vilínu. Konzistence přípravků je lehčí než v zimě, kdy pokožka vyžaduje vyšší stupeň ochrany.

Oční krém:
Na ochranu citlivého očního okolí očí nanášíme na závěr oční krém, který by měl obsahovat zejména ricinový olej, včelí a růžový vosk. Oční krém používáme jen ráno, nikoli před spaním, aby během noci mohla pokožka volně dýchat a zregenerovat se.

Jak se cítíme po ranní péči?
Po vyčištění obličeje, aplikaci tonika a nanesení denního přípravku, by se náš obličej měl cítit uvolněně a pokožka by měla být přitom čistá a osvěžená. V obličeji bychom neměli citit jakékoliv napětí a neměli bychom mít žádné nepříjemné pocity. Naše denní péče o pleť znamená ochranu naší pleti. Když máme pocit napětí nebo mastnosty nebo dochází ke zniku nečisté pleti, tak se nejspíš naše pleť brání určitému produktu nebo v něm obsaženým složkám syntetického původu. Pro dosažení obzvlášť pěkného vzhledu pleti používáme produkty na rostlinné bázi, pocházející z ekologického nebo biodynamického pěstování.


V dalším díle třicetidenního programu krásy se dozvíte o dalších krocích, které vedou ke zdraví a kráse a sdělím vám několik tipů na zdravou snídani či večeři.




Komentáře