Co dělat při kožních problémech? aneb zralá pleť

Když vystavujeme pokožku volným radikálům, urychlujeme proces jejího stárnutí. Děje se tak, když kouříme, dlouho se opalujeme a nebo často navštěvujeme solární studio nebo vystavujeme-li pokožku škodlivým průmyslovým či chemickým látkám, tedy když používáme nevhodnou pleťovou kosmetiku.  Stejné negativní účinky má dlouhodobé nevhodné a jednostranné stravování, například když převážná část stravy je z fastfoodů, náš jídelníček je složen zejména z mastných, smažených jídel s nedostatkem zeleniny, používáme hodně cukru a nedodržujeme pitný režim.


Základním prvkem pro udržení zdravé pleti a omezení jejího namáhání a předčasného stárnutí je zejména čištění pleti. Jedná se o nejdůležitější krok v péči o pleť. V noci, když spíme, se naše tělo aktivně regeneruje. Sami jsme již několikrát zažili, jak se nám např. malá řezná rána do druhého dne téměř zahojí.. Během regenerační fáze našeho těla vylučují trávící trakt a kůže produkty látkové přeměny. Dobře známe i to, že když si večer vyčistíme zuby, musíme si je druhý den ráno čistit znovu, proto abychom se zbavili všeho, co ústní sliznice během noci vyloučila. Je to důkaz, že naše tělo pracuje na obnově našeho zdraví.

Stejný proces se odehrává na povrchu pokožky. Když se ráno probudíme, jsou odpadní látky metabolismu na jejím povrchu. Ranním čištěním pleti jsou tyto látky odstraněny, pokožka je očištěna a může přijímat pěstící přípravky. Čištění pleti navíc oživuje krevní oběh, podporuje obnovu kožních buněk a uvolňování kožního mazu na povrch pokožky. Pokožka pak může vstřebávat potřebné látky, aniž by se narušil její kyselý ochranný plášť. Tento plášť se tvoří prostřednictvím sekrece kožních žláz (především vlivem produkce potu). Slabě kyselá vrstva (pH 4-7), která se udržuje na povrchu kůže, chrání tělo před choroboplodnými zárodky a alkalickými substancemi.

Káže je samoregulačním systémem, produkujícím přesně to množství tuku, které potřebujeme. Ale správná produkce kožního mazu funguje, jen pokud je kůže čistá.
Jsou-li póry otevřené a čisté, mohou se keratinocyty bez překážek dostat na povrch a utvářet zrohovatělou vrstvu pokožky, která chrání před vnějšími vlivy a zároveň udržuje správnou hladinu vlhkosti kůže.

Jaké jsou vhodné čistící přípravky?
Zejména ty, které jsou na rostlinné bázi bez obsahu tenzidů (tenzidy jsou přírodní nebo syntetické látky, které rozpouštějí tuk, vstřebávají částečky nečistot a mohou být odstraněny vodou). Běžné mýdlo působí silně alkalicky a narušuje ochranný kyselý film pokožky. Tím se pokožka stává suchou a není chráněna před vnějšími vlivy. Při koupi čistícího přípravku je lépe se vyvarovat produktům obsahujícím syntetické vonné látky či jiné substance, které mohou vyvolat alergickou reakci. Když máme rádi voňavé přípravky, vybíráme si spíše přípravky s parfemací na bázi éterických olejů. Další skupinou nežádoucích látek, kterým bychom se měli vyhýbat, jsou syntetické konzervační látky jako jsou parabeny, PEGy a propylenglycol, které vedou u normální a především citlivé pleti k rychlému podráždění.

Alternativně můžeme k čištění zvolit také čistící krém, který je určen také ke každodennímu čistění pleti. Takové čistící krémy obvykle obsahují výtažky z bylin, které napomáhají hloubkovému čištění a zároveň pokožku chrání.

V případě, že si nevíte rady s výběrem vhodné kosmetiky na našich stránkách www.levnalekarna.cz, rádi vám poradíme přímo v lékárně Mariánka, kterou již brzy otevřeme. Na našich FB stránkách Levná lékárna vám budeme k dispozici také on-line a své dotazy tak můžete pokládat přímo magistře farmacie, která vám doporučí nejvhodnější kosmetiku či doplňkovou léčbu.

Komentáře