Pro nastávající maminky: Které porodnické vložky jsou nejlepší? Téma, na které se bojíme zeptat..

S blížícím se porodem každá maminka řeší také výbavičku do porodnice, která se skládá jak z věcí pro miminko tak pro maminku. Pokud je maminka prvorodička, nemá vůbec žádné zkušenosti s porodnickými vložkami, některé nastávající maminky dokonce nevědí, že po porodu odchází z těla ženy "očistky.
I když je toto téma mnohdy tabu a ženy o něm nerady hovoří, ráda bych těm nastávajícím maminkám, které hledají informace o poporodních stavech osvětlila, co se bude dít, na co se mají připravit a jak nejlépe tuto situaci zvládnout.
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že ikdyž "očistky" nejsou zrovna příjemná záležitost, lze ji zvládnout a navíc i bez nehod.


Tedy k samotnému tématu. Co jsou to "očistky"?
Jedná se o výtok z pochvy v období po porodu. Mohli bychom je připodobnit k velmi silné menstruaci. Nicméně se jedná o složky krve, zbytků děložní sliznice a bakterií.
Děloha se po porodu začíná stahovat a stahují se i cévy v ní, následně se odkrví a děložní sliznice odumře. Toto vše pak odchází z dělohy ven.
Kojení tento proces významně ovlivňuje, neboť se při kojení uvolňuje hormon Oxytocin, ten následně způsobí, že se děloha stahuje. Pro některé maminky je tzn. svinutí dělohy bolestivé, některé jej cítí mírně. V porodnice se očistky kontrolují a pokud si nejste v čemkoliv jistá, je dobré se ihned zeptat sestry či lékaře, zda je Váš stav normální.
Obvykle očistky odcházejí 4-5týdnů a postupně mění svoji barvu a intenzitu až zcela vymizí.
Očistky nesmí nikdy zapáchat!! V případě, že by k tomu došlo, je třeba ihned vyhledat lékaře.

Jaké vložky použít?
Na porodním sále rodička využívá vložky erární, které má k dispozici a které jí poskytne personál. Po přesunu na pokoj však maminky využívají své porodní vložky.
V minulosti se jednalo o vatu v gáze, bylo tedy potřeba, aby maminky použily 4ks vložek a více. Což bylo velmi nepraktické. Navíc vložky neměly žádnou neprosákavou spodní část, tedy se maminkám stávalo, že měly neustále špinavou košili. Upřímně, v době návštěv to není úplně příjemné... Navíc vložky nebo jejich skrumáž vůbec nedržela, tam kde by měla a tedy se spíš maminky musely šoupat po chodbách, aby nedošlo k tomu, že jim vložky vypadnou. Jak nelidské!!
Dnes doba pokročila a maminkám se nabízí udržet hygienu a zvládat tuto oblast bez větších útrap. Co si budeme říkat, není to zrovna příjemný zážitek...

Proč porodnické vložky a ne normální?
Běžné vložky nejsou prodyšné a zejména to je po porodu velmi důležité, aby se nevytvářel zánět. Jak jsme si již výše popsali, v "očistcích" odchází i velké množství bakterií a může tedy rychle dojít ke zmnožení bakterií a celé řadě problémů.
V době šestinedělí tedy i v porodnici je proto nutné maximálně udržovat hygienu, po každém použití toalety se umýt.. Maminky by navíc měly používat dva ručníky, jeden na spodní část těla a druhý na horní část. Použitý ručník na spodní část by neměl nikdy přijít do styku s prsy! Bakterie by se mohly usadit přímo na bradavkách a být přeneseny i na kojence, který po přisátí k prsu je v přímém kontaktu a ohrožení. I v prsech se může vytvořit zánět, což by mohlo vést až k nasazení antibiotik, to má zase za následek tvorbu laktace, přenos antibiotik mlékem na miminko, zhoršení imunity atd. O tomto tématu bych ale nechtěla psát. Vraťme se k porodnickým vložkám.

Jaké jsou dnes dostupné porodnické vložky?
Na trhu najdete celé množství vložek, z těch nejznámějších a nejlépe dostupných jsou to např. Chicco, Absorgyn, Bella, Canpol, Samu nebo BATIST. Dále jsou na trhu vložky s přídavkem přírodních látek, které by měly lépe hojit poporodní poranění.
Před porodem jsem skutečně dlouho vyhledávala recenze a rozhodla jsem se pro vložky BATIST, které jsem doplnila elastickými kalhotkami (ne klasickými, ale s nohavičkami) od téže firmy.
Pokud byste použili normální látkové kalhotky, opět by nebyly tolik prodyšné. Důležité by také bylo použít kalhotky ze 100% bavlny a počítat s tím, že se kalhotky i několikrát za den umažou a můžete je vyhodit. Z tohoto důvodu se používají síťové kalhotky, které jednoduše po použití, znečištění vyhodíte.
Vložky BATIST jsou navíc velice tenké, a mají příjemný povrch. I když byste byla "šitá" mohu zaručit, že Vás nebudou nepříjemně škrábat nebo ránu dráždit. Vložky jsou dostatečně dlouhé, tedy jsou vhodné i na noc nebo nejrůznější úlevové polohy.

Mám s nimi opravdu vynikající zkušenost.
Vyhovovala mi i jejich savost a nikdy se mi nestala žádná "nehoda". Upřímně toto byl pro mě jeden z největších strašáků. Představa, že dojde návštěva, já musím miminko krmit nebo jej přebalit, umýt, převléct a nemám prostor zaobírat se vlastním sledováním, zda někde nemám nějakou skvrnu apod. nebo by vložky nebyly dostatečně savé, dlouhé.. brrr
Porodnické vložky jsem využívala v šestinedělí i doma a to po skoro celou dobu. Byly opravdu natolik příjemné, že jsem se na ně mohla absolutně spolehnout.

Z vlastní zkušenosti tedy mohu doporučit porodnické vložky BATIST, které maximálně poslouží a zaruší vám komfort jak v porodnici tak doma.

Reklamní sdělení:
Porodnické vložky můžete zakoupit na našem eshopu Levnalekarna.cz . V případě zájmu o porodnické kalhotky nám napište tento požadavek do objednávky. Kalhotky pro vás zajistíme.




Komentáře